language

Upišite traženi pojam

Prva Tajna večera

Uz niz vrlo atraktivnih gastro događanja, organiziranih u okviru prvog ovogodišnjeg Tjedna restorana, koji traje do 4. ožujka, za odabrani krug sretnika spravljena je i prva hrvatska tajna večera.

Nakon što je projekt Tjedan restorana, koji traje do 4. ožujka, ponovo oduševio brojne poklonike kvalitetne gastronomije po povoljnim cijenama, rijetkim sretnicima pružena je mogućnost sudjelovanja i na Tajnoj večeri.
Ideja je bila da se u sklopu ovog dobro prihvaćenog projekta organizira nešto novo, intrigantno, ukusno i također povoljno pa je osmišljena prva hrvatska tajna večera. U programu je sudjelovalo 25 gostiju koji su na večeru krenuli ne znajući gdje idu, kako će doći do odredišta, što će jesti i piti ni s kim će sjediti za stolom. Zainteresiranih i prijavljenih gurmana, znatiželjnika i avanturista bilo je više od tisuću. Projekt je organiziran u okviru Tjedna restorana Plus kojim se gastronomija promovira kroz brojne aktivnosti humanitarnog i edukativnog karaktera, a u njima sudjeluju restorani uključeni u akciju Tjedan restorana.
Probrani su gosti tako s dogovorenog odredišta krenuli na put u nepoznato – prema hotelu The Regent Esplanade Zagreb, gdje ih je u Smaragdnoj dvorani čekala večera iznenađenja i bogat gastronomski užitak.
Večeru je pripremio tim višestruko nagrađivanog šefa kuhinje Jeffreyja J. Velle, a sastojala se od pet sljedova sljubljenih s isto toliko vrhunskih vina.
Za početak je poslužen amuse bouche s tri različite vrste kruha i vinom Tomac Classic brut.
U drugom su slijedu servirani involtini (svici, roladice) s jadranskim škampima, pita od odojka i gel od smrčka s čašom vina Mendek Mozaik plavac mali barrique 2008. Nakon toga uslijedila je carbonara retrospektiva (bosiljak, butarga od tune, 60 mjeseci star parmezan, pjena i prah, ulje dimljenog čilija i žumance) uz vino Trapan – Malvazija Uroboros 2010. Posljednje slano jelo bile su gorke zimske lazanje – pečena golublja prsa, teleća rebrica bez kosti, ljubičasti krumpir, stopostotni gorki kakao, uz vino Saints Hills – Dingač 2009.
Za kraj ove prestižne večere, koja je sudionike stajala simboličnih 100 kuna, poslužen je i vrhunski desert od čokolade i sira – vafli s 48 mjeseci starim parmezanom, maskarpone, bijela čokolada i sladoled od 90-postotne gorke čokolade, a s tom se delicijom izuzetno sljubila čaša Tomac Rosea.
S obzirom na originalnu ideju i doista vrhunski jelovnik vjerujemo da će ovaj projekt sljedeći put izazvati još veću potražnju. A mogućnost da se možda i vi nađete među gastronomskim sretnicima pružit će vam se već na drugom ovogodišnjem Tjednu restorana, koji će se ponovo organizirati koncem rujna.

01.03.2012.