language

Upišite traženi pojam

Muzej policije

Svetošimunska cesta 80

Muzej policije je jedini muzej u kojemu je prikazan razvoj redarstvenih vlasti od vremena sredine 19. stoljeća u doba Austro-Ugarske Monarhije po do danas.

U muzejskim zbirkama nalazi se nešto više od 3 tisuće predmeta, što odora, opreme, oružja, vozila i drugih policijskih i van policijskih sadržaja. Vizija ovog muzeja je zaštita baštine hrvatskih redarstvenih snaga, prije svega kao muzeja jedne profesije, koja su, unatoč mnogim promjenama društveno političkih uređenja na ovim prostorima u osnovi zadržavale istu djelatnost: borba protiv kriminala i očuvanje javnog reda i mira.

Posebnost ovog specijaliziranog muzeja je respektabilna zbirka oružja i kriminalistička zbirka iz koje je nastala među stručnom javnošću itekako dobro prihvaćena izložba krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“.

Muzej posjeduje i vrijedan knjižni fond u kojem se nalazi mnoštvo stručne literature za policijsku struku i kazneno-pravne znanosti.

Muzej policije kao muzej unutar institucije ima i svoju misiju, a to je prikupljanje, čuvanje, obrada i prezentacija predmeta, odnosno muzejske građe, koji se odnose na povijest i sadašnjost redarstvenih snaga u Hrvatskoj, te edukacija mladih naraštaja o ulozi policije u društvu i popularizacija policijske struke.

U muzeju se povremeno održavaju tematske izložbe te različita stručna predavanja i radionice.

Radno vrijeme je svaki radni dan i prva subota u mjesecu od 10-13 sati, a za grupne posjete sukladno prethodnom dogovoru i van radnog vremena.