language

Upišite traženi pojam

Prva konoba s oznakom Hrvatske autohtone kuhinje

“Dvori Matanovi” prva je konoba u Hrvatskoj s certifikatom Hrvatske autohtone kuhinje, u kojoj se gostima nudi više od 80 posto tradicionalnih specijaliteta spravljenih po starim recepturama primoštenskih ribara i moreplovaca.

Zagrebački “Dvori Matanovi” prva je konoba u Hrvatskoj koja je dobila oznaku Hrvatske autohtone kuhinje. Na jelovniku konobe je više od 80 posto autohtonih jela spravljenih prema tradicionalnim recepturama primoštenskih ribara i moreplovaca.

Konoba se nalazi u Kuhačevoj ulici. U vlasništvu je dr. Jasne Jačmenice, s kojom zajedno radi i njezin suprug Antonio Matošin iz Primoštena. On je ujedno i kuhar i zajedno s vlasnicom jedini zaposlenik u konobi, koja osim autohtonih specijaliteta gostima nudi i domaća pića.

Projekt Hrvatske autohtone kuhinje pokrenut je 2010. godine s ciljem brendiranja i jače promocije hrvatske gastronomske baštine. Nositelj projekta je Ministarstvo turizma, a provodi se u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskim kuharskim savezom. Projektu brendiranja prethodilo je mnogo rada na prikupljanju specifičnih jela iz svih hrvatskih regija, tako da se na popisu zasad nalazi nekoliko stotina autohtonih specijaliteta iz svih krajeva Hrvatske. No on nije konačan s obzirom na to da se očekuje kako bi u konačnici mogao dosegnuti i brojku od dvije tisuće autohtonih specijaliteta. Svaki objekt koji želi dobiti oznaku Hrvatske autohtone kuhinje na svom jelovniku mora imati najmanje 70 posto autohtonih jela s popisa, a certificiranje mogu zatražiti objekti registrirani kao restoran, gostionica, kavana, krčma, konoba, klet, hotel baština, hotel i aparthotel. Gosti će takve objekte prepoznati po ploči s oznakom Hrvatska autohtona kuhinja, koja se postavlja na ulazu u ugostiteljski objekt. Rješenje se dodjeljuje trajno, s tim da se jelovnik s propisanim postotkom autohtonih jela ne smije mijenjati, što izravno kontrolira Državni inspektorat.

Premda oznaku Hrvatske autohtone kuhinje zasad nosi tek pet ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, a prvi je certifikat u zemlji dobio zagrebački restoran “Stari fijaker 900” u Mesničkoj ulici, može se očekivati da će do početka iduće turističke sezone takve certifikate dobiti na desetke ugostiteljskih objekata na Jadranu koji su podnijeli zahtjeve za dobivanje posebnih standarda.

01.02.2012.