language

Upišite traženi pojam

“Stari fijaker 900” prvi brendirani restoran u Hrvatskoj

Zagrebački restoran “Stari fijaker 900”, u vlasništvu obitelji Juras, s ponudom specijaliteta sjeverozapadne Hrvatske, prvi je ugostiteljski objekt s certifikatom “Hrvatska autohtona kuhinja”, koji se može dobiti ako najmanje 70 posto jelovnika čine izvorna hrvatska jela.

Početkom rujna Hrvatska je dobila prvi brendirani restoran s certifikatom “Hrvatska autohtona kuhinja”. To je poznati zagrebački restoran “Stari fijaker 900” smješten u strogom centru Zagreba, u Mesničkoj ulici. Želite li kušati izvorne hrvatske specijalitete, u ovom slučaju autohtona jela Zagreba i Hrvatskog zagorja, zaputite se u “Stari fijaker 900” i uživajte u njihovoj provjerenoj ponudi.

Na jelovniku je 87 izvornih specijaliteta što čine oko 70 posto ukupne ponude restorana. A upravo je toliki udio autohtonih jela u ponudi jedan od glavnih uvjeta za dobivanje certifikata. Zasad se na službenom popisu za certifikat “Hrvatska autohtona kuhinja” nalazi oko 500 autohtonih jela iz cijele Hrvatske, a vlasnici restorana koji žele svoje objekte brendirati kao autohtone sami biraju koja će jela s toga popisa nuditi. Kako spomenuti restoran još od 1994. godine, od kada ga drži obitelj Juras (ali i mnogo ranije, kada su ga držali drugi vlasnici), nudi jela zagrebačkog i zagorskog kraja, njihov meni nije morao doživjeti znatne izmjene. Gosti u “Starom fijakeru 900” mogu uživati u pravoj domaćoj atmosferi kušajući čvarke, domaće kobasice i krvavice, sarme i punjene paprike, juhe s domaćim rezancima, gulaše, variva, fileke, štrukle, pivničke kobasice i pogačice od čvaraka, domaće sireve…

Certifikat – stilizirana ploča koju je na pročelje restorana osobno postavio ministar turizma Damir Bajs, rezultat je višemjesečnog rada na velikom projektu brendiranja hrvatskih restorana i specijaliteta. Cilj je toga projekta, čiji je nositelj Ministarstvo turizma, a provodi se u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskim kuharskim savezom, standardizacija i jača promocija hrvatske autohtone gastronomske baštine.

A da je riječ o obećavajućem modelu razvoja hrvatske autohtone gastronomske baštine potvrđuje veliko zanimanje za prvi brendirani restoran u Hrvatskoj. “Još se nismo ni navikli na certifikat, a već nas zovu sa svih strana svijeta, iz brojnih veleposlanstava i turističkih agencija koje svojim klijentima žele ponuditi izvorne hrvatske specijalitete”, s ponosom naglašava vlasnik “Starog fijakera 900” Tomislav Juras.

Projekt certificiranja tek je krenuo, ali se očekuje da bi Hrvatska uskoro mogla imati niz autohtonih i brendiranih ugostiteljskih objekata.

Osim toga, projekt ide na ruku i onima koji ne žele brendirati restoran nego samo određeni specijalitet u svojoj ponudi, a on će u jelovniku biti istaknut oznakom “Hrvatska autohtona kuhinja”.
 

03.10.2011.