language

Upišite traženi pojam

Muzej suvremene umjetnosti

Avenija Dubrovnik 17

U zbirkama nalazi se oko 12. 000 djela suvremene umjetnosti, radova domaćih i inozemnih autora...

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu osnovan je 1954. godine s ciljem praćenja, dokumentiranja i promicanja događanja, stilova i pojava u suvremenoj umjetnosti. Od samih početaka djelovanja započeo je stvarati fundus i djelovati kao muzejska ustanova, u skladu sa suvremenim muzeološkim načelima i potrebama vremena. Muzej je od osnutka bio smješten u baroknoj palači u staroj gradskoj jezgri.

Godine 2003. započela je izgradnja nove muzejske zgrade, prema projektu arhitekta Igora Franića na jednoj od glavnih prometnica koja je važna poveznica povijesne jezgre i Novog Zagreba.

Sjeverna strana zgrade, okrenuta prema gradskom parku, predviđena je za izložbe na otvorenom. Prizemlje je u potpunosti namijenjeno raznovrsnim sadržajima za posjetitelje - od prostora za likovne radionice, knjižnice s čitaonicom, do manjeg izložbenog prostora, multimedijske dvorane, muzejskog dućana i restorana. Izložbeni su prostori raspoređeni na tri kata, a svojom raznovrsnošću omogućuju fleksibilan odnos stalnog postava i prostora povremenih izložbi, te pružaju raznolike mogućnosti za realizaciju najzahtjevnijih izložbenih projekata.

U zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti danas se nalazi oko 12. 000 djela suvremene umjetnosti, radova domaćih i inozemnih autora nastalih nakon 1950. godine. Manji dio građe čine djela iz prve polovice 20. stoljeća čija je prisutnost ključna za razumijevanje moderne i suvremene umjetnosti. Muzej sadrži sljedeće zbirke: Zbirku crteža, grafika, plakata i radova na papiru, Zbirku filma i videa, Zbirku fotografije, Zbirku medijske umjetnosti, Zbirku skulpture te Zbirku slikarstva.

Zagreb Cardom (www.zagrebcard.com) ostvarujete besplatni ulaz u Muzej suvremene umjetnosti.