language

Upišite traženi pojam

Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18

Strukturiran je po odjelima u kojima se na didaktički način prikazuje razvitak i primjena pojedinih tehničkih dostignuća.

Osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej je općega tipa, to jest složeni muzej znanosti i tehnike za razliku od specijaliziranih tehničkih muzeja koji obrađuju samo pojedino područje tehnike. Ideja o osnivanju te vrste muzeja u nas potječe još s kraja 19. stoljeća, pa je jedno vrijeme u Zagrebu i postojao Trgovačko-obrtnički muzej, no prava povijest Tehničkoga muzeja započinje 21. prosinca 1954. godine kada je donijeta odluka o njegovu osnivanju. 1959. je važna godina za Muzej jer mu je tada dodijeljena današnja lokacija, na Savskoj cesti 18. Objekti koje je dobio Muzej napravljeni su 1948. godine (projektant Marijan Haberle, dipl. ing. arhitekture) za potrebe Zagrebačkog velesajma. Građeni su od drvenog materijala i bili privremene namjene.

Nakon preseljenja Velesajma na novu lokaciju, spomenuti su objekti služili za različite društveno-sportske aktivnosti, a kasnije su dodijeljeni Muzeju, koji se i danas nalazi u njima. Idejni začetnik osnivanja Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. sc. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja, a realizator i prvi direktor Muzeja bio je Predrag Grdenić. Likovni postav izveo je arhitekt Emil Vičić. Prvi odjeli Tehničkog muzeja Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo otvoreni su za javnost 1963. godine. Potom je 1964. slijedila zbirka Nafta i odjeli Astronautika s planetarijem (1965), Demonstracijski kabinet Nikole Tesle (1976), Osnove poljodjelstva (1981) i Vatrogastvo (1992).

Stalni postav Muzeja posljednjih je godina obogaćen i drugim sadržajima, poput Aleje skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike u parku na otvorenom (1993). Odjeli Osnove poljodjelstva i Rudarstvo - geologija - nafta prošireni su 1994. oglednim pčelinjim košnicama (apijarijima) i sobom Zemljomjerstvo - katastarski ured, a odjel Transformacije energije zbirkom modela strojeva nazvanom Toplinska moć vatre (1999). Godine 2006. u potpunosti je obnovljen Demonstracijski kabinet Nikole Tesle.

Zagreb Cardom (www.zagrebcard.com) ostvarujete besplatni ulaz u Tehnički muzej Nikola Tesla.