language

Upišite traženi pojam

Tiflološki muzej

Draškovićeva 80/II

Jedan je od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom...

Tiflološki muzej otvoren je 1953. g. u Zagrebu i jedan je od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida.

Muzej sadrži predmete vezane uz odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju, svakodnevni život i likovno izražavanje slijepih i slabovidnih osoba, koji su raspoređeni u pet zbirki: Zbirku predmeta, Zbirku fotografija, Oftalmološku zbirku, Zbirku arhivskog gradiva i Zbirku likovnih radova, a posjeduje i stručnu knjižnicu. Svojim djelovanjem nastoji upoznati društvenu zajednicu sa svijetom osoba oštećena vida te na taj način poticati harmonične i tolerantne odnose među ljudima, uvažavajući individualnost svake osobe. Muzej je također otvoren prema osobama s invaliditetom koje se mogu aktivno uključiti u njegovo djelovanje.

U Muzeju se organiziraju tematske radionice, predavanja i izložbe iz ciklusa Taktilne galerije, na kojima izlažu akademski kipari i samouki slijepi autori. U siječnju 2008. g. otvoren je novi stalni postav s interaktivnim sadržajima i sa šest tematskih cjelina: Tamna soba, Začeci institucionalne brige za slijepe, Svakodnevni život u Zemaljskom zavodu za odgoj slijepe djece, Razvoj pisma za slijepe, Ukorak s vremenom i Likovni radovi slijepih autora.