language

Upišite traženi pojam

Šunka u kruhu

Sastojci za 10 kriški:

za tijesto:

300 g                           oštrog brašna
300 g                           glatkog brašna
2 žličice                       suhog kvasca
1 žličica                       šećera
1 žličica                       soli
2 žlice                         suncokretovog ulja
300 ml                         mlake vode

osim toga:

1 kg                             šunke (kuhane ili polu sušene)
50 g                             svinjske masti
1                                             žumanjak

Priprema:

tijesto za kruh:

Suhi kvasac i šećer stavite u prikladnu posudu, ulijte mlaku vodu (do 30 ° C), promiješajte i držite na toplom da se kvasna pjena digne.

Prosijte grubo i glatko brašno u veću posudu, posolite, dodajte suncokretovo ulje, dodajte kvasnu pjenu i mijesite 10 minuta do jednoličnog tijesta.

Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u čistu posudu. Pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 1 sat.

zamatanje i pečenje:

Lim za pečenje premažite s mašću i posipajte brašnom.

Dignuto tijesto izvadite iz posude i oblikujte ga u okrugli oblik.

Stavite šunku na vrh i preklopite je s ostatkom tijesta.

Stavite šunku na lim za pečenje, prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže još 30 minuta.

Premažite tijesto svinjskom mašću i stavite u pećnicu zagrijanu na 190 ° C otprilike 50 minuta.

10 minuta prije kraja pečenja kruh premažite razmućenim žumanjkom odozgo.

Serviranje:

Prije rezanja, ohladite. Odlično se slaže s francuskom salatom, mladim lukom i tvrdo kuhanim jajima.