language

Upišite traženi pojam

Zagrebački odrezak s tartar umakom i prženim krumpirima - prženi odrezak punjen šunkom i sirom

Mnogi gradovi imaju svoju inačicu i naziv za ovo jelo, ali mi tvrdimo; samo jedan je „zagrebački“!

Kad god kuhamo nešto tradicionalno, izlažemo se ocjenjivanju naših recepata. Pogotovo ako se radi o „zagrebačkom odresku“! Mnogi gradovi imaju svoju inačicu i naziv za ovo jelo, ali mi tvrdimo; samo jedan je „zagrebački“! Ako za svoje ukućane pripremite ovo sjajno tradicionalno zagrebačko jelo po našoj recepturi, svi će šutjeti barem dok ne pojedu do kraja, a možda jedino oni najgladniji prokomentiraju da im je bilo malo. Vi ćete u svakom slučaju imati čiste tanjure i još jedno jelo na vašem repertoaru.

 

Sastojci za 4 osobe:

Za zagrebačke odreske:

4 velika odreska od svinjskog buta          

16 ploški sušene vratine

16 ploški punomasnog sira gauda

100 g glatkog brašna

2 jaja

150 g krušnih mrvica

 

Za umak tartar:

180 g kiselog vrhnja 

1 režanj češnjaka 

30 g sjeckanih kiselih krastavaca 

50 g majoneze 

1 žlica senfa 

1 žlica sjeckanog peršina 

1 žlica soka od limuna

 

Također:

300 ml ulja za prženje

Sol i mljeveni bijeli papar

 

Priprema:

Za umak tartar, u zdjelu s kiselim vrhnjem dodamo majonezu, senf, sjeckani peršin, sjeckane kisele krastavce, protisnemo češnjak, sok od limuna, mljeveni bijeli papar i sol te sve zajedno dobro izmiješamo i stavimo u hladnjak. Na čvrstoj podlozi batom za meso istučemo svinjske odreske i svaki malo posolimo. Zatim svaki zasebno raširimo na radnu površinu, prekrijemo kriškama punomasnog sira i dimljene vratine i smotamo u svitak. U zasebne zdjelice rasporedimo glatko brašno, umućena jaja i krušne mrvice. Pripremljene nadjevene odreske redom prvo uvaljamo u brašno, pa umućena jaja u krušne mrvice. Ovako panirane stavimo na vruću masnoću i pohamo povremeno okrećući ih 20 minuta i dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. Gotove zagrebačke odreske vadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće od prženja, i odmah još vruće po želji poslužimo s prilogom od krumpira i pripremljenim umakom tartar.